• LaPol

Het sprookje van Vivienne


Vivienne Westerhoud's (52) stijl van ondernemen zou je 'bohémien chique' kunnen noemen. Met haar platforms voor werkende mama's is ze een influencer avant la lettre.


“Geluk ziet er voor iedereen anders uit, in mijn sprookjesvisie is iedereen vrij om te zijn wie hij is."

Wat is je favoriete sprookje en waarom? Er komen twee sprookjesachtige verhalen in mij op. De een is de tekenfilm ‘Spirit'. Daarin strijdt een groep wilde paarden voor hun vrijheid op de uitgestrekte vlakten van Noord-Amerika. Het is een verhaal over hoe het Westen ‘gewonnen’ werd maar dan vanuit het perspectief van een vrij paard die je voor de keuze stelt: is het Westen gewonnen, of verloren? Elke keer weer kreeg ik kippenvel als ik deze film met mijn kinderen keek. Wij stonden aan de kant van het paard natuurlijk, die overigens met de stem van Antonie Kamerling zijn wijsheden met je deelt. Jaren later noemden wij ons witte, vurige Arabische paard ook Spirit. De vrijheid, de levenskracht, de wijsheid van een paard, dat vind ik mooi.

Het andere sprookje gaat over een vrije vrouw die na vele omzwervingen neerstrijkt in een bekrompen katholiek Frans dorpje. Het verhaal speelt rond 1940 maar is van alle tijden. Ik heb het over de film Chocolat met Juliette Binoche. De kracht van de vrouwelijke hoofdpersoon inspireert mij, ze is zelfstandig en vrij en weet met wijsheid, moed en liefde de vooroordelen van haar nieuwe dorpsgenoten te overleven. Ze ‘betovert’ uiteindelijk het hele dorp want haar liefde, daar kan niemand omheen. Prachtig hoe zij roerend in een pan hete chocolade helemaal zichzelf is. Sensueel en vrouwelijk en tegelijk ook krachtig en wijs. Gaaf hoe zij haar mannetje staat als alleenstaande moeder. Heel mooi. 


Dromer of realist? Ik ben een dromer, tegelijk geloof ik dat dat realistisch is. Ik voel me beide dus. Het een is een gevolg van het ander. Ik geloof dat je alles kunt manifesteren in de wereld, zolang je dat maar echt wilt en gelooft. De realiteit is daarvan dan het gevolg; dat is een afspiegeling van hoe we naar de wereld kijken. Dus ik probeer mijn dromen zo mooi mogelijk te maken en het vertrouwen te hebben dat het de werkelijkheid is. Dan gebeuren er mooie dingen in mijn leven. Met welk sprookjespersonage zou je graag een boom opzetten en waar zou je het dan over (willen) hebben? Met Vianne uit de film Chocolat. Ik zou dan graag de mystieke recepten van haar chocolade willen horen met de bijbehorende verhalen van de vrouwen uit onze geschiedenis. Verhalen over oermoeders, liefde, moed en kracht. Samen luisteren naar hun stemmen in de wind. En ondertussen nog meer moed vatten om te zijn wie ik werkelijk ben.

Als je kon toveren, welk probleem zou je direct uit de wereld helpen? Ik zou voor alle kinderen veiligheid, gezondheid en een mooie toekomst toveren. In harmonie met de natuur. Ik denk dat dat kan door armoedebestrijding en betere zorg voor het klimaat. Maar in dit geval doe ik het natuurlijk met een toverstokje. Wat zou dat geweldig zijn!


Wanneer komt in jou de grote boze wolf naar boven? Hahaha, ja die is echt eng. Dat is bij mij geen wolfje, maar een leeuwin. Ik kan heel kwaad worden om onrecht. Als iedereen kan zien dat iets niet klopt en het toch gebeurt. Vooral als kinderen of dieren daarvan de dupe zijn. In huiselijke kring kan ik grommen en brullen als iemand niet luistert of mij negeert. Iedereen kan alles tegen me zeggen, schreeuwen of met deuren slaan zelfs. Maar van zwijgen en negeren ga ik bijna dood!  

Wat was in jouw leven een magisch moment? De geboorte van mijn twee dochters. Ik voelde me zo oneindig krachtig. Ik was onderdeel van een wereldwonder. En ik was rustig, beheerst en in opperste concentratie. Ik wist precies wat ik moest doen. Ik nam een instinctieve leidersrol die ik niet kende van mijzelf. Ik denk daar nog vaak aan terug. Ik ben vaak chaotisch en behoorlijk sentimenteel maar de vrouw die daar dapper stond te baren, die ben ik ook. Wel grappig nu ik het zo opschrijf, ik ‘stond' inderdaad tot het laatste moment op mijn benen. Ik was in trance. Het ging snel en doeltreffend. En dan die baby in mijn armen. Aan de borst. En de eerste blik in elkaars ogen. Ja, dat waren de twee meest magische momenten in mijn leven. Ze hebben me voorgoed veranderd.

Wat is jouw sprookje voor deze wereld? Mijn sprookje voor de wereld is dat we allemaal gelukkig zullen leven. ‘Lang’ is een relatief begrip en doet er minder toe. Geluk ziet er voor iedereen anders uit, in mijn sprookjesvisie is iedereen vrij om te zijn wie hij is. We hebben allemaal respect voor elkaar en de aarde waarop we leven. We leven dichtbij de natuur, dichtbij onze eigen natuur ook. We herinneren ons allemaal wie we werkelijk zijn. Geluk is de barometer voor onze welvaart. Geld bestaat niet meer, zodat het ook niet oneerlijk verdeeld kan worden. Hoewel tegoedbonnen misschien wel handig zijn :-). Iedereen benut de talenten die hij of zij meekreeg en we ruilen dit met elkaar uit. 'Inzet is omzet’, dat blijft dan gewoon van kracht. En iedereen doet mee. Ben je oud? Dan ruil je je levenswijsheid. Kun je niet lopen? Dan gebruik je je hoofd. Echt iedereen doet mee. En daarmee uit! Zei de olifant. www.mamas.nl | www.haareigenzaak.nl

3 views0 comments

Recent Posts

See All