• LaPol

Het Sprookje van Robin

Updated: Jan 26, 2020Hij werkt bij Chopain, de leukste broodjeszaak van Heerlen gevestigd op de benedenverdieping van Carbon6. Op een van de open dagen liep hij rond in dit ridderkostuum (zie foto). Het staat hem niet alleen goed, Robin Kucera ís een eigentijdse ridder, door zijn nobele binnenkant, vechtersmentaliteit en vrolijke natuur. Robin komt van ver, en hij is autist. Daar maakt hij vaak grapjes over maar vooral 'vanuit', omdat hij dat label helemaal heeft omarmd. Ik heb nog nooit zo'n transparant iemand ontmoet, en als Robin de norm zou zijn voor autisme, please let the world be more of it! Dit is zijn sprookje.

Vraska is ‘selfless’ en heeft iets voor elkaar gekregen wat voor haar ras onmogelijk en onhaalbaar leek. Ik herken dat: voor mijn familie en vrienden doe ik alles, soms offer ik daarbij mijn eigen dingen op.

Wat is je favoriete sprookje en waarom?

" De legende van de Moonborn (red. Moonborn is a bovennatuurlijk verhaal met dramatische, avontuurlijke en romantische elementen). De legende waar ik het over heb gaat over een weerwolf die ervoor zorgt dat alle weerwolf-stammen weer een geheel worden. Dankzij de denkwijze van één persoon kunnen ze allemaal weer bij elkaar komen, dat vind ik heel erg krachtig. En ik vind het bijzonder dat deze weerwolf vanuit wil kan transformeren, in tegenstelling tot de andere weerwolven die de transformatie overkomt." Dromer of realist?

"Een beetje van beide, het ligt er vooral aan op welke plek ik ben en welke mensen ik om mij heen heb."

Met welk sprookjespersonage zou je graag een boom opzetten en waar zou je het dan over (willen) hebben?

"Ik zou een boom willen opzetten met een karakter genaamd Vraska (red. zij is de ‘Medusa’ van het ras de Gorgons). Het gesprek zou vervolgens gaan over een levenskeuze die ze maakt. Ze geeft niks om hiërarchie, ik zou willen weten 'waarom ze er dan voor heeft gekozen om Koningin te worden van de (demi-)Gorgons. Dankzij haar wens, die ze kon realiseren met hulp van The Wishful Eye (red. een bol waar licht uitkomt en een oog bevat), heeft ze haar volk dat als monsterlijk werd gezien een thuis kunnen bieden. De ‘monsters’ staan nu in een beter daglicht. Vraska is ‘selfless’ en heeft iets voor elkaar gekregen wat voor haar ras onmogelijk en onhaalbaar leek. Ik herken dat: voor mijn familie en vrienden doe ik alles, soms offer ik daarbij mijn eigen dingen op."

Als je kon toveren, welk probleem zou je direct uit de wereld helpen? " Racisme want als ik naar een donkere persoon kijk dan zie ik nog steeds een persoon en geen ander ras."

Wanneer komt in jou de grote boze wolf naar boven?

" Bij onrecht. Ik kan het persoonlijk niet uitstaan als iemand een ander gebruikt voor zijn eigen doeleinden. In mijn ogen is iedereen gelijk, iedereen verdient het beste."

Wat was in jouw leven een magisch moment?

"Het moment dat ik kon zeggen dat ik mijzelf ben. Bijna 18 jaar lang wist ik niet wie of sterker nog wat ik was." Wat is jouw sprookje voor deze wereld?

" Mijn sprookje heeft nog geen einde, want elke dag die ik mee mag maken in deze wereld is voor mij een nieuwe bladzijde in dit mooie boek."

Foto (met grote dank aan): Alexander Dohmen | Submedia

72 views0 comments

Recent Posts

See All