• LaPol

Het sprookje van Rob

Updated: Sep 16, 2019


Rob Meesen (54) is ras ondernemer, prosultant en voorzitter van de Stichting Return. Zijn voorkeur en vermogen om te reflecteren maken hem meer dan 'just streetwise'.

“ Ik hou van de nuancering, bekijk de dingen van meerdere kanten. Reflectie is wezenlijk, net als autonomie. Wat ik ‘ben’ is afhankelijk van de context. ”

Wat is je favoriete sprookje en waarom? (Denkt lang na omdat de term sprookje multi-interpretabel is.) "Robbie van Isaac Asimov, over een meisje dat een robot - zonder stem - als speelkameraadje heeft. Haar moeder vindt dat niet fijn. Ze dwingt de vader om de robot weg te doen en te vervangen door een hond. Dit is in feite een variant op de boze stiefmoeder in het sprookje van Hans en Grietje die de vader dwingt de kinderen in het bos achter te laten. Het meisje in Asimov’s sprookje is ontroostbaar, maar het verhaal loopt goed af. Robbie redt uiteindelijk zelfs haar leven, waardoor de moeder Robbie niet meer als een zielloos wezen ziet. Het sprookje zet, in tegenstelling tot de meeste verhalen uit zowel die tijd als nu, een heel positief robotbeeld neer. Een menselijk perspectief, dat vind ik mooi. Eigenlijk is dit een verhaal over vriendschap tussen menselijke en kunstmatige intelligentie. Het is bewezen dat kinderen die een robotvriendje hebben andere kinderen minder pesten. Robots zijn er niet om onze banen in te pikken maar om ons te helpen en met ons te spelen. Door de komst van robots zullen we meer tijd hebben. Robots zijn deel van de menselijke mythe, Homerus schreef er 800 jaar vóór onze jaartelling al over. Mij heeft Robbie’s verhaal geïnspireerd om positief naar robotisering te kijken."


Dromer of realist? "Geen van beide. Dat is de meerkeuze-val, daar ben ik een beetje allergisch voor. Dat is net als voor óf tegen zijn. De mensheid zit vast in het dualisme. Ik hou van de nuancering, bekijk de dingen van meerdere kanten. Reflectie is wezenlijk, net als autonomie. Wat ik ‘ben’ is afhankelijk van de context. Als ondernemer heb ik meerdere archetypen nodig om te kunnen (over)leven. Ik moet visionair zijn én praktisch. Ik omarm de ambivalentie in mijn bestaan en dat maakt alles mogelijk."


Met welk sprookjespersonage zou je een boom willen opzetten en waarover? "Met Merlijn. Ik zou het willen hebben over de essentie van magie. Carl Jung geeft aan dat er maar één soort magie is: die van het doen! Dat is altijd mijn magisch kompas geweest, maar wellicht dat Merlijn een extra perspectief kan toevoegen."


Als je kon toveren, welk probleem zou je uit de wereld helpen? "Kinderarbeid. De kindertijd is bedoeld om te spelen, niet om te werken. Ik heb een hekel aan culturen die kinderen het spelen en leren beletten. Ik heb het dan niet alleen over kinderarbeid in het buitenland. Ook ons onderwijs zonder speeltijd is kinderarbeid. Waarom hebben kinderen wel een leerplicht en geen speelrecht? Waarom laten we kinderen niet vier dagen naar school gaan? Hebben ze één dag extra om zich al spelenderwijs te ontwikkelen. Is het tekort aan leraren meteen opgelost. En kunnen de leraren zelf ook weer gaan spelen. Als kinderrechten, vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen geborgd zijn, neemt de welvaart van de bevolking toe. En als de welvaart hoog genoeg is, worden mensen vanzelf natuurbeschermers. Mensenrechten zijn magische toverspreuken."

Wanneer komt het monster in je naar boven? "Als de mensenrechten in het geding zijn. Dat vind ik niet acceptabel, daar word ik boos van. Ik vind mensenrechten zoiets fundamenteels. Als die niet gewaarborgd worden, is onze hele evolutie voor niets geweest. Daarom doe ik ook het proces- en projectmanagement van de Maastrichtse Mensenrechten Prijs. Zodat jongeren hun stem kunnen laten horen."

Wat is je droom voor deze wereld? Wat gun je anderen het meest? "Een wereld zonder grenzen. Als je vanuit het universum naar de aarde kijkt dan zie je een kwetsbaar organisme zonder grenzen. Grenzen worden getrokken door mensen. Grenzen leiden tot problemen. Eigenlijk wens ik de wereld betere problemen. Een wereld zonder grenzen is hét sprookje van de mensheid. Eerst nog met een paar schurken afrekenen en dan leven wij allemaal nog lang en gelukkig." www.topchange.nl

18 views0 comments

Recent Posts

See All