• LaPol

Het Sprookje van Noortje


Vanaf januari 2020 zit ze op Bali, niet voor een vakantie maar voor onbestemde tijd. Noortje Timmermans vertrekt met haar man en 1,5 jaar oude zoontje uit Nederland omdat ze haar sprookjesleven achterna reist. Klopt, daar heb je lef voor nodig. Dat heeft deze sprankelende VA wel, die behalve een virtueel assistent ook een inspirerende sparringpartner is.

“ Het klinkt misschien raar maar ik zou geen enkel probleem de wereld uit toveren.”

Wat is je favoriete sprookje en waarom? “Dat zijn er twee, al vind ik alle sprookjes fantastisch! De eerste is BRAVE, een film over Merida, een koningsdochter die geen prinses wil worden, met alle bijkomende koninklijke verplichtingen, maar haar eigen pad wil kiezen. En dat uiteindelijk ook doet, het blijft een Disney-Pixar productie. Ze gaat rebelleren, dat herken ik, dat zat er bij mij al jong in. Als iedereen voor Ajax was op school was ik voor PSV. Niet omdat ik van voetbal hield of PSV zo’n goede club vond, maar omdat ik anders wilde zijn. Zo ben ik ook vier jaar bij de Landmacht terecht gekomen. Als ik nu terugkijk durf ik te zeggen, ‘ik voelde me te groot voor het dorp waar ik vandaan kom’. Een leven daar leek uitgestippeld tot aan mijn dood, dat vond ik benauwend. Ik hou er niet van om te (moeten) voldoen aan de verwachtingen van mijn omgeving. Mag ik alsjeblieft passen voor het ‘luizenlevenmoeder?’. Mijn behoefte om te groeien en te ontwikkelen is groot. Net als mijn behoefte om te reizen en te zwerven.

Het tweede verhaal is UP, over het oud mannetje Carl Fredricksen dat zijn levensdroom vervult. Voordat zijn leven helemaal aan hem voorbij trekt besluit hij om de wereld rond te reizen en op avontuur te gaan in zijn huis, door er ballonnen aan te hangen. De 8-jarige Lucas is per ongeluk mede-passagier. De film zegt mij, “Wacht niet tot je pensioen met het leven leiden dat je wil leiden.” Vandaar dat ik deze maand tickets ga kopen om te emigreren naar Bali. Misschien worden we na een half jaar gillend gek en komen we terug, maar dan heb ik tenminste nooit spijt van iets dat ik echt wil en nooit gedaan heb.”

Dromer of realist? “50/50 omdat ik wel ook echt alles zo ga organiseren dat mijn droom werkelijkheid kan worden. Dat organiseren zit in mijn bloed, ik ben niet voor niets VA. Een georganiseerd leven biedt mij ook de ruimte om te dromen. Mijn hoofd en hart zijn nog niet altijd in balans maar dat is okay."

Met welk sprookjespersonage zou je graag eens bomen en waarover? "Met Pocahontas, omdat ik het heel erg leuk vind om andere culturen te leren kennen, en me te verdiepen in andere ziens- en denkwijzen. De Westerse manier is niet perse de enige of de juiste. Pocahontas is ook verbonden met de natuur: ze praat met bomen, kan de wind verstaan enz. Alleen al de gedachte dat er een Grootmoeder Wilg is waar je een goed gesprek mee kan hebben. Dat ‘wilde’, die verbondenheid met de natuur, dat zijn wij kwijt geraakt. Ik zou graag eens met Pocahontas bomen over hoe we dat kunnen herstellen. En ik zou met haar willen zingen, de liedjes uit de film zijn gewoon prachtig!"

Als je kon toveren, welk probleem zou je direct uit de wereld helpen? “Vind ik een lastige, daar heb ik al wel veel over nagedacht. Ik zou sowieso dan eerst de geest van Aladin toveren, zodat ik minimaal drie wensen heb! Ik vind het klimaat probleem erg (groot), en zou daar graag iets aan doen. En aan de oorlogen en conflicten vanwege religie, daar snap ik echt helemaal niks van want in de basis is volgens mij elk geloof hetzelfde. We willen allemaal hetzelfde en of Jezus of Mohammed of Kali of Boeddha dat kan leveren, wat maakt het uit. Het gaat erom dat we hier samen zijn om een mooi leven te leiden met elkaar en elkaar iets gunnen. Als ik moest kiezen voor één probleem, dan toch dat laatste. Ik zou iedereen betoveren zodat we elkaar meer in de waarde laten. Dat we ons eigen geloof mogen kiezen en uitoefenen, zonder dat er conflicten daarover ontstaan.”

Wanneer komt de grote boze wolf in jou naar boven? “Als ik het gevoel heb dat mij onrecht wordt aangedaan en wanneer ik merk dat mensen niet oprecht zijn. Dus bijvoorbeeld mensen met dubbele agenda’s of mensen die achter je rug om over je praten. Dan verander ik in een heks, daar word ik heel vervelend van. Ik sta zelf ontzettend open voor iemands kijk op de zaak. Ik heb liever dat iemand zegt, ‘Noortje, ik kan helemaal niks met jou’.”

Wat was in jouw leven een magisch moment? “Ik kan alle cliché momenten benoemen, zoals de geboorte van mijn kind maar ik benoem graag iets waardoor ik nu ben waar ik nu ben. Ik was namelijk jaren ongelukkig in mijn werk, echt ongelukkig. Heb ook twee jaar thuis gezeten, in een burn-out. Voor mijn gevoel duurde de zoektocht ‘naar welk werk het dan zou moeten zijn dat mij gelukkig zou maken’ eeuwig. Er kwam geen antwoord, totdat ik door een gesprek met een vriendin besefte dat het niet om de inhoud ging perse maar om het ‘hoe’ en ‘waarom’. De toverwoorden waardoor voor mij alles op de plek viel en ik een magisch moment beleefde was, ‘locatie onafhankelijk werken’ en ‘vrijheid voelen’. Echt alles kwam samen in mij, halleluja! Alles voelde letterlijk lichter: mijn burn-out, mijn moederschap, mijn zoektocht. Ik kon ineens mijn zoon wegbrengen zonder in de file te staan. De weg naar het buitenland ging open enz. Misschien werk ik nu harder dan ooit maar het voelt zo goed! Ik heb echt veel energie en geniet volop. Mijn leven is nu zoveel makkelijker en het mooie is, ik voel nu het vertrouwen en de overgave die ik altijd op reis voel. Ondernemen is ook een reis.”

WAT IS JOUW SPROOKJE VOOR DEZE WERELD? “Dat is dat mensen elkaar meer gunnen en dat we elkaar in onze waarde laten. Laat een ander doen wat hij wil doen zonder er meteen bovenop te zitten. Zonder het waardeoordeel. Gun elkaar het geluk. Misschien leven we dan niet langer maar wel gelukkiger.” www.doornoortje.nl

34 views0 comments

Recent Posts

See All