• LaPol

Het sprookje van Nicole


Nicole Pol (47) is onderneemster, sprookjescoach, auteur en eenpersoons merkenbouwer. Ze ondersteunt vrouwen in hun zinvolle zoektocht naar zakelijk en maatschappelijke succes.

“ Wat ik heb ontdekt is dat er een realiteit achter de werkelijkheid schuilt. Dat is het sprookje. ”

Wat is je favoriete sprookje en waarom? The Wizard of Oz checks all the boxes voor mij. Dorothy raakt met haar hondje Toto door een orkaan ver van huis. Ze komt terecht in Oz, waar ze bovenop een heks beland. Geen goed begin maar de ‘Ozzenaren’ zijn blij en Dorothy krijgt veel magische en praktische hulp. Die heeft ze ook nodig om weer thuis te geraken. Onderweg vindt ze bewustzijn, moed en een hart. Op het eind ontdekt ze dat niemand haar kan helpen thuiskomen behalve zij zelf. Haar hele reis, daar kan ik me in vinden. In grote lijnen is dat voor mij het verhaal van het leven, en dus ook mijn eigen levensverhaal. De muziek van de film met Diana Ross geeft zoveel energie, vooral de song ‘Brand new day’. Er is trouwens een prachtig boek van Jean Houston dat The Wizard of Us heet. Hierin wordt het hele sprookje vertaald naar onze spirituele reis. Het levensverhaal van Siddharta – de Boeddha - is mijn tweede favoriete sprookje. Hierbij denk ik vooral specifiek aan het boek van Hesse.

Dromer of realist? In de kern een dromer. Realisme heb ik tegen wil en dank moeten leren accepteren voordat ik er echt van kon houden. Uiteindelijk is het ultieme sprookje voor mij de werkelijkheid. Ik ben een heuse waarheidszoeker: ik hou ervan wanneer illusies doorgeprikt worden. Al is de weg ernaar toe pijnlijk. Wat ik heb ontdekt is dat er een realiteit achter de werkelijkheid schuilt. Dat is het sprookje.

Met welk sprookjespersonage zou jij eens een boom willen opzetten en waarover? Zo iemand als Merlijn of Gandalf. Een tovenaar dus. Een alchemist. Misschien wel een echte alchemist. Eentje die van woorden en zinnen boeken maakt. Zo iemand als Paulo Coelho of Arthur Japin, waarbij Coelho mij als mens meer aantrekt. Hij lijkt warmer en zijn boeken zijn gewoonweg magisch. Die heb ik ooit verslonden, niet allemaal overigens en ik heb al lang niks (nieuws) meer van hem gelezen. De Alchemist is een boek dat iedereen zou moeten lezen vind ik. Ik zou hen vragen hoe ze het leven beleven. Of ze niet eenzaam zijn en of ze vrouwelijke tovenaars kennen. Het wordt tijd dat de vrouwelijke magiërs weer in beeld komen. De vroegere heksen waarvan er veel op de brandstapel zijn beland. Kruidenvrouwen en wijze wijven, mystica’s en hoge priesteressen. Heel veel vrouwen beschikken over dit soort talenten en zijn zich er helemaal niet bewust van. Ze hebben aan aanzien en waardering verloren en heksen zelfs een slechte reputatie.

Als je kon toveren, welk probleem zou je uit de wereld helpen? In eerste instantie schreef ik op: “Alle vormen van geweld en met name tegen vrouwen, kinderen, dieren en al het groen.” Terwijl ik het opschreef was er een ‘omdenk moment’, waardoor ik uitkom op: ik zou iedereen op de wereld een hele krachtige bewustzijnservaring gunnen. Zo’n moment waarbij je in een flits beseft waarom je er bent, dat ook lijden een functie heeft en dat we allemaal uit dezelfde oersoep komen. Meer Verlichte gedachten en zielsverwantschap, Ubuntu, dat gun ik ons. Ubuntu betekent onder meer: een-zijn, menselijkheid tegenover anderen, ik ben omdat wij zijn. Bewustzijn heeft stilte nodig, ik gun ons dus ook meer stilte.

Wanneer komt de grote boze wolf in jou naar boven? (hier moet ze om lachen) In het verkeer, dan ben ik heel ongeduldig. Ik kan ook echt woest worden van mensen die zich verschuilen achter regels. Bureaucratie haalt me vaak de nagels onder het bloed vandaan maar ook de regels en wetten van grote commerciële bedrijven. Tot slot, miscommunicaties, daar kan ik soms echt een punt van maken in plaats van een komma te zetten. Het is niet voor niks mijn vak geworden, ik had er veel in te leren.

Welk moment in je leven was magisch? Een van mijn meest waanzinnige magische ervaringen is een bewustzijnsverruimende ervaring die ik had na een meditatie op de Brunsummer heide. Het is heel moeilijk uit te leggen maar ik wás toen die heide. Sowieso heb ik door te mediteren echt een hele bak bijzondere ervaringen. Dat besef ik nu pas, doordat ik bewust aan het terugkijken ben. Ook de eerste keer dat er een kat tegen mijn benen aan kwam liggen was magisch: mijn hart ging toen letterlijk voor het eerst open. Fysiek bedoel ik, alsof er elfenpoeder ontplofte in mijn lijf. Dat heb ik nog een keer gehad, toen was mijn hart meer een bloem die openging; ik realiseerde me dat ik onvoorwaardelijk van mezelf moest gaan houden en dat ik mijn Ware Liefde ben. Tot slot komt er nog een herinnering naar boven van een muziekfestival. Van een springende menigte op het nummer ‘God is a DJ’ van Faithless. Met een vriendin stond ik op een rooftop champagne te drinken, terwijl ik naar een springende menigte keek die in een golfbeweging op en neer leek te deinen. Zó krachtig!

Wat is jouw sprookje voor deze wereld? Mijn sprookje voor én van deze wereld is in de kern spiritueel. Wij zijn zielen in een menselijke ervaring. Dat geeft me zoveel hoop! Ik heb het in dit interview al gezegd maar het echte sprookje is voor mij de werkelijkheid. Die creëren we zelf door hoe we reageren op onze gedachten, gevoelens en gebeurtenissen. Er is maar één moment: dat is nu. Ik kan bijna niet geloven dat ik dat ook echt zo voel nu ik het opschrijf. Een jaar geleden had ik dat niet kunnen doen. Dan had ik mezelf niet geloofd. Mijn sprookje gaat namelijk over heel iets anders dan een succesvol bedrijf opbouwen (wat ik vorig jaar nog dacht). Mijn sprookje gaat over het wonder en het geschenk van mens-zijn op deze prachtige planeet. Er is veel verwarring, angst en lijden en dat begrijp ik, van binnen uit. Alleen, dat is niet alles. Het “Ze leefden nog lang en gelukkig” van sprookjes is ook niet het einde, het is het begin.


www.fairytalebranding.nl

4 views0 comments

Recent Posts

See All