• LaPol

Het Sprookje van Marja

Updated: Nov 6, 2019


Ze heeft een sprookjeswinkel in Maastricht, MAAK97. Ik heb het over Marja Knops, creatief multitalent en een prachtige spirituele vrouw. Haar interieur winkel in de Heggenstraat is een feest om te zijn, en om te shoppen. Naast het voeren en verkopen van hippe merken maakt Marja veel van haar (toegepaste) kunst en design items zelf. Zoals dat gaat tegenwoordig kenden we elkaar vooral van social media. Tijd voor een echte ontmoeting en een sprookjesinterview.

The sun shines not on us but in us. The rivers flow not past, but through us.

Wat is je favoriete sprookje en waarom? “Kan ik er ook nog bij?”. Een modern sprookje met Muisje Knibbelfijn, Kikker Kwekkerkwaak, Haasje Spring in ’t Veld, Vosje Guldenvel, Everzwijn Snuffelneus en Beer Brom-zo-graag. Met zijn allen vinden ze een fijn, warm onderkomen in een door een oude man verloren want (red: handschoen). De boodschap: het maakt niet uit hoe je bent, hoe je denkt, hoe je eruitziet, wat je doet: sámen werkt het beter!“ Dromer of realist? “Vooral (dag)dromer: hoe zou leven (nog) mooier, beter, magischer en met meer plezier kunnen, maar ook realist als de situatie daarom vraagt.” Met welk sprookjespersonage zou je graag een boom opzetten en waar zou je het dan over (willen) hebben? “Natuurlijk met de Goede Fee en hoe we er sámen voor kunnen zorgen de wereld (een beetje) mooier te kleuren…” Als je kon toveren, welk probleem zou je direct uit de wereld helpen? “Oorlog en (verborgen) armoede!”

Wanneer komt in jou de grote boze wolf naar boven? “De grote boze Wolf, het sprookjesdier dat de donkere zijde van Wolf laat zien… die komt bij naar boven bij alle soorten onrecht. Ik probeer dan oprecht vanuit de lichte kant van Wolf te reageren: vanuit vertrouwen, kracht en innerlijke sterkte, beschermend, als deel van de roedel, vanuit leiderschap en communicatie.”

Wat was in jouw leven een magisch moment? “De geboorte van mijn kleindochter Fenna en enkele ogenblikken later mijn zoon met haar in zijn armen. Dit kind, dat mij de wereld weer met nieuwe ogen leert zien.” Wat is jouw sprookje voor deze wereld? “Magie, licht en plezier – een nieuwe taal voor de wereld. Een taal van verbinding, verwondering, natuur-fluisteringen, kleurkracht en innerlijke wijsheid, waarin iedereen zijn unieke kracht (her)vindt en in zijn eigen kleuren mag ZÍJN.

Dit stukje van John Muir verwoordt het gevoel dat er voor mij bij hoort zó mooi:

“The sun shines not on us but in us. The rivers flow not past, but through us. Thrilling, tingling, vibrating every fiber and cell of the substance of our bodies, making them glide and sing. The trees wave and the flowers bloom in our bodies as well as our souls, and every birdsong, wind song, and tremendous storm song of the rocks in the heart of the mountains is our song, our very own, and sings our love.”

Verbonden. Vanuit jóuw kracht, jóuw liefde, jóuw leven. Mijn sprookje. Magie.”

MAAK97 Het beeld hieronder heet Groze Boze Wolf en is gemaakt door Marja in het kader van een sproojesexpositie


92 views0 comments

Recent Posts

See All