• LaPol

Het sprookje van Mariëtte


Mariëtte van Wijlick (49) is ondernemer, storyteller en kunstenaar. Deze vakvrouw in het haute couture borduren zet creativiteit o.a. in voor anti-pest projecten en rouwverwerking.


“Theoretisch is natuurlijk alles mogelijk, praktisch krijg ik niet alles gerealiseerd. Er zijn voor mij bereikbare en onbereikbare dromen. ”

Wat is je favoriete sprookje en waarom? Het Lelijke Eendje, omdat je nooit precies kunt zien hoe iemand is en hoe iemand zich ontwikkelt. Daarom moet je niet oordelen over anderen, laat iedereen in zijn waarde. Geef als ouder, leerkracht en coach de beste begeleiding die je kunt geven, zodat de ander zich volledig kan ontwikkelen naar eigen persoonlijkheid en karakter. Als je je kunt ontwikkelen naar wie je bent, ben je veel meer in staat om later ook een ander te helpen als hij dat nodig heeft. Als je eerst je eigen achterstand moet inhalen in het leven, kun je pas veel later een eigen bijdrage leveren.

Dromer of realist? Ik denk wel heel erg van beide. Ik kan me heel erg verliezen in mijn eigen droomwereld. Daarin gaat het over van alles en niets. Maar ik ben ook de realist die geleid wordt door een stem die zegt, ‘blijf reëel, doe normaal, wees eerlijk, wees oprecht. Je hebt er niets aan om naast je schoenen te gaan lopen.’ Theoretisch is natuurlijk alles mogelijk, praktisch krijg ik niet alles gerealiseerd. Er zijn voor mij bereikbare en onbereikbare dromen.

Met welk sprookjespersonage zou jij eens een boom willen opzetten en waarover? Met Gandalf. Ik zou me willen wentelen in zijn wijsheid. Hij is zo wijs en rustig. Al weet ik niet of ik veel zal zeggen, ik zou gewoon bij hem willen zijn. Hij heeft mij altijd geïntrigeerd. Gandalf staat voor de magie, voor wijsheid en voor connectie. Met het Al, met de Bron. Als ik gewoon al in zijn omgeving zou mogen zijn om hem te observeren, dat lijkt me echt krachtig. Ook staat hij voor mij symbool voor het mysterie van het leven. Door bij hem te zijn zou ik waarschijnlijk beter gaan voelen hoe het is om verbinding te maken met het leven.

Als je kon toveren, welk probleem zou je uit de wereld helpen? Ongelijkheid. Pesten is daar een onderdeel van. Ik begrijp dat er verschillen zijn, dat vind ik ook prima, maar in mijn ogen is het niet eerlijk verdeeld. Er zou veel meer begrip voor elkaar mogen zijn. Meer waardering voor alle lagen in de bevolking. Dat is voor mij persoonlijk ook een oefening hoor.

Voor mij is een mens een mens. We zijn opgegroeid met sociale statussen, dus ja, ik heb ook gedachtes bij mensen in bepaalde bevolkingslagen maar het blijven voor mij mensen. Ik zal ook tegen iedereen even vriendelijk zijn. Dat heb ik van thuis uit meegekregen. Iedereen kreeg bij ons dezelfde kop koffie.

Wanneer komt de grote boze wolf in jou naar boven? Bij dierenleed: mishandeling en verwaarlozing. Ook van kinderen. Het voelt een beetje gek om het in die volgorde te zeggen, maar dat haalt in no timehet slechtste in mij naar boven.

Welk moment in je leven was magisch? De aankoop van mijn huis, dat betekent: een eigen vaste stek. Dat heb ík geregeld voor mezelf, als vrouw alleen. Daar ben ik zo trots op, vooral omdat het in theorie eigenlijk allemaal niet kon financieel. Toch heb ik het gedaan, het creëren van een spacedie helemaal mij is. My home, mijn wereld.

Wat is jouw sprookje voor deze wereld? Pfff… Lastige vraag… Dat gaat over creativiteit, beleving, bewustzijn en verbinding…

(red) Laat ik de vraag anders stellen. Stel dat je nu gaat slapen en morgenochtend word je wakker in jouw ideale wereld, wat is er veranderd? (lacht hard). Dan heeft Amerika een andere president, misschien wij ook wel. (vertel). Trump gaat over ongeleide macht, gevaarlijk. Hij staat voor mij tegenover de Obama’s. Ik heb het boek van Michelle gelezen, zo knap hoe zij haar moederschap combineert met het zijn van een presidentsvrouw. Daarnaast doet ze nog allerlei educatieve projecten, zoals die groentetuin bij het Witte Huis bijvoorbeeld. En Barack poseert gewoon op zijn Hawaaiiaanse slippers voor een tijdschrift! Het is zo’n menselijk stel. Ze zijn er voor iedereen, ongeacht huidskleur, religie, afkomst. Dat vind ik zo mooi. Zulke leiders gun ik de wereld en zo’n leider zou ik zelf willen zijn. Die kwaliteiten en karaktereigenschappen gun ik ook mezelf. Wat zou de wereld er anders uitzien als we allemaal wat meer op de Obama’s leken. www.krachtiganders.be

29 views0 comments

Recent Posts

See All